La cinci ani după criza financiară, investitorii din SUA şi-au întors din nou atenţia către acţiuni, bursa de la New York înegistrând în acest an performanţe record în raport cu titlurile de stat, în timp ce valoarea companiilor din componenţa indicelui S&P 500 a crescut cu 3.700 miliarde de dolari, notează Mediafax.
Indicele Standard & Poor's 500 (S&P 500) al bursei de la New York a urcat cu 29% în acest an, performanţă cu 32 puncte procentuale superioară titlurilor de stat, cea mai largă diferenţă din 1978, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch şi Bloomberg.
Deşi Rezerva Federală a SUA a anunţat reducerea programului de stimulare a economiei prin achiziţii de obligaţiuni, companiile din componenţa indicelui S&P 500 valorează cu 3.700 miliarde de dolari mai mult decât în urmă cu 12 luni, cea mai mare creştere înregistrată vreodată. În procente, creşteri mai puternice au fost înregistrate în 1997, cu aproximativ 31%, şi în 1995, cu 34%, însă valoarea creată în acei ani a fost de aproximativ 1.900 miliarde de dolari, respectiv 1.240 miliarde de dolari.
Datorită promisiunilor Rezervei Federale de a menţine dobânzile aproape de zero şi încrederii investitorilor că plasamentele în acţiuni au devenit din nou sigure, performanţele anuale ale bursei de la New York sunt pe cale de a se stabiliza aproape de mediile istorice. Criza din urmă cu 5 ani a redus cu aproximativ 11.000 miliarde de dolari valoarea de piaţă a companiilor listate în SUA, portofoliile revenind în 2009 la valori întâlnite la finalul deceniului anterior.
Obligaţiunile SUA au pierdut 3,4% din valoare în acest an, prima scădere din 2009, deşi cererea pentru titluri de stat este aproape de maxime istorice. Emisiunile de obligaţiuni derulate în acest an de guvernul SUA au fost suprasubscrise de 2,87 ori, cererea ridicându-se astfel la 5.750 miliarde de dolari. Rata de sup