Cercetători de la Universitatea din California au încercat să spulbere, în cadrul mai multor experimente, diverse credinţe populare legate de consumul de alcool.
Unul dintre cele mai comune mituri se referă la aşa-numita „burtă de la bere“. Profesorul în nutriţie Davis Charles Bamforth a explicat că alcoolul, în general, se face vinovat de acumularea kilogramelor, nu caloriile din bere, şi asta pentru că alcoolul are un conţinut ridicat de zahăr. Prin urmare, băutorii se vor îngrăşa şi de la vin, martini sau alte licori bahice, dacă le vor consuma în cantităţi generoase.
Bere după vin, un chin?
De asemenea, se mai spune că berea după vin este un chin, dar că vinul după bere este o plăcere. Ei bine, se pare că din punct de vedere ştiinţific nici această teorie nu stă în picioare. Nu contează ordinea în care dăm tipurile de alcool peste cap şi nici dacă le amestecăm. Mahmureala, cu toate simptomele de rigoare (deshidratare, greaţă, dureri de cap, probleme de memorie şi de concentrare, sensibilitate la lumină şi sunete etc.) va fi la fel de neplăcută şi în cazul în care le savurăm după un plan bine stabilit, dar nu respectăm regula bunului simţ: cu măsură şi de calitate.
Adevărat este că înainte de a vă apuca de băut ar trebui să mâncaţi ceva bogat în grăsimi, fie că este vorba despre câteva linguri de piure de cartofi cu mult unt, câteva felii de pâine unse cu unt sau să beţi puţin ulei de măsline, aşa cum se obişnuieşte în unele culturi mediteraneene. Grăsimea înghiţită înainte de a vă apuca de băut încetineşte trecerea alcoolului în sânge, ceea ce în seamnă că ne vom ameţi mai greu şi, foarte posibil, nici mahmureala nu va fi atât de aprigă.
De ce se ameţesc femeile mai repede decât bărbaţii
Se înşală şi cei care credeau că femeile şi bărbaţii pot consuma cam aceeaşi cantitate de alcool, dacă au o înălţime şi greutate similiare. În