Cel mai mare spital din judeţ de-abia încasează, din co-plata suportată de pacienţi la externare, în jur de 1.000 lei pe lună, celelalte spitale ajung cu greu şi la această sumă, aşa că managerii nu şi-au făcut niciodată planuri cu sumele din această sursă, prin urmare n-ar fi mare pierdere dacă s-ar renunţa.
Discuţia privind eficienţa introducerii sistemului co-plată în spitale, pe care ministrul Sănătăţii a promis-o după Sărbători, după ce se va face o analiză pe baza datelor din teritoriu, va fi, cu siguranţă, scurtă. Spitalele din judeţ de-abia dacă încasează lunar, fiecare, 1.000 lei, iar cu o astfel de sumă nu se poate în niciun caz vorbi de achiziţii importante de aparatură sau alte investiţii.
„Sincer, nici n-am luat în calcul această sumă. De fapt, nu ştiu dacă ar fi bine sau rău să se renunţe la co-plată, pentru că aproape că nu ne influenţează, financiar vorbind. Cred că se strâng undeva la 1.000 lei lunar, dar n-am cifrele exacte. Cu această sumă nu văd ce poţi să faci. Nu i-am cheltuit, aşteptăm să se strângă mai mulţi să putem face ceva. Probabil vom achiziţiona materiale sanitare, de aparatură, cu banii ăştia, nu poate fi vorba”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Andrei Iordache.
„Cred că n-am strâns 100 de milioane, din aprilie, de când s-a introdus, pentru că la noi vin în general persoane sărace, pensionari cu pensii mai mici de 740 lei, iar acestea sunt exceptate de la plată. Oricum, nu aici e sursa de fonduri. Trebuie umblat altundeva. Ne bucurăm că în acest an ni s-au contractat servicii pentru decembrie, avem prevederi şi pentru ianuarie, e un pic mai bine. Aşteptăm, în schimb, să putem demara, şi pe spital, proiecte pe fonduri europene pentru a putea face într-adevăr ceva, pentru a investi în reabilitare şi dotare. Altfel, n-avem nicio şansă, bani sunt puţini”, a întărit şi managerul Spita