Cu totii avem superstitii amuzante sau chiar ciudate cand vine vorba de Anul Nou. Toate aceste mici obiceiuri care dainuiesc din generatie in generatie ne pipereaza trecerea in urmatorul an. Da o raita prin „ritualurile” practicate astazi de mai multe tari din lume si vei vedea cu alti ochi traditiile din Romania.
Superstitiile intra in mentalul popular pur si simplu. Chiar daca nu credem de fapt in “puterea” lor, si ajung sa contribuie la mostenirea noastra culturala. Avem in minte “Dar daca totusi...?” si uite asa le urmam orbeste an de an, si ajunul Anului Nou se transforma intr-o sarbatoare cu accente unice in fiecare tara in pare.
Singurul numitor comun este ca oamenii fac tot felul de lucruri cu gandul ca poate anul viitor va fi mai bun. Iata cateva din superstitiile adunate de pe tot Globul:
In Anglia, una din marile superstitii este ca primul oaspete al unei case pe anul respectiv trebuie sa fie neaparat barbat si trebuie sa aduca si cadouri gazdelor. Aduce noroc in noul an, spun englezii. Oaspetele trebuie sa intre pe usa principala a casei si sa plece pe cea din spate.
La prima bataie a ceasului la miezul noptii, cei din Tara Galilor deschid usa din spatele casei, apoi o trantesc, eliberand astfel anul vechi si blocand tot ghinionul adus cu el. Apoi, la secunda 12, deschid usa din fata a casei, prin care noul an este binevenit, cu tot cu norocul pe care il aduce.
Speri ca 2014 sa iti aduca mai multe calatorii? Atunci te poti inspira din traditia din Columbia: Cara o valiza goala in jurul blocului in care locuiesti.
In Danemarca, Anul Nou este in mod traditional sarbatorit printre prieteni. E semn de noroc daca gasesti o gramada de vase sparte in fata usii. Numarul vaselor sparte e direct proportional cu numarul prietenilor pe care ii vei avea in urmatorul an. Deci, cu cat mai multe