De-a lungul carierei, unii medici ieşeni au strâns numeroase obiecte pe care le-au extras din corpul pacienţilor şi care le amintesc acum de toate cazurile complicate pe care le-au rezolvat. O colecţie impresionantă adunată în decursul a circa 20 de ani aparţine medicului Magdalena Cristian, de la Secţia ORL a Spitalului Clinic de Copii „Sfânta Maria“. Pragul unităţii medicale este trecut anual de aproximativ 50 de minori cu diferiţi corpi străini în organism, pe care i-au înghiţit sau aspirat, iar fiecare obiect are povestea sa.
În punguţe de plastic bine ordonate, dr. Magdalena Cristian a adunat peste 80 de corpi înghiţiţi de copii, de la seminţe şi boabe de fasole până la fragmente de jucării, nasturi şi baterii. Tot ceea ce are a extras din trahee, bronhii sau plămâni, iar cele mai multe provin de la copii cu vârsta până în trei ani. A început să păstreze obiectele la câţiva ani după ce a devenit medic, iar acum le ţine doar pe cele mai inedite, pentru a-i aminti de cazurile la care a intervenit. Unele s-au degradat în timp şi a fost nevoită să le arunce, precum seminţele, dar le-a înlocuit rapid, având în vedere că anual în Secţia ORL a unităţii medicale ajung circa 50 de copii cu corpi străini în esofag sau plămâni. „Cele mai multe obiecte sunt aspirate şi nu înghiţite. La copiii mici, în mod special, ajung în plămâni tot felul de corpi străini: ace, fasole, oase, metale, medalioane. Copilul ţine în cavitatea bucală ceva, iar atunci când râde sau plânge, obiectul este aspirat şi ajunge în plămâni. Dacă îl înghite, acesta se opreşte în esofag“, a precizat dr. Magdalena Cristian.
Potrivit medicului, cei mai fideli pacienţi sunt copiii cu vârste mici, care au obiceiul să bage în gură toate lucrurile pe care le găsesc, de aceea aceştia trebuie supravegheaţi permanent de părinţi. Pe masă, medicul a întins obiecte din diferite categorii, iar fiecare