Anul 2013 nu are nici o şansă de a intra în istorie prin mari realizări în materie de civilizaţie sau ecologie, pe teren umanitar sau în ce priveşte progresul democraţiei şi prezervarea păcii. A fost mai degrabǎ un an de incertitudini şi de tranziţie, în aşteptarea redemarării economiei mondiale. -AA+A
Analiză externă 2013: Conflictul din Siria, moartea lui Nelson Mandela și dezvăluirile agentului Snowden In perspectiva timpului anul 2013 va rămîne probabil marcat în primul rînd de moartea lui Nelson Mandela. Acest erou al luptei împotriva segregaţiei rasiale, considerat un exemplu de moralitate, a reuşit să federeze, pentru cîteva ore, în cursul unei ceremonii omagiale, un număr impresionant de şefi de stat şi de guvern. Această imagine va fi probabil emblema anului 2013: mai marii acestei lumi, care nu se înţeleg între ei, reuniţi în jurul unui defunct apreciat pentru calităţi în curs de dispariţie în zilele noastre.
Greu de găsit alte imagini glorioase pentru acest an 2013. Faptul că a fost un an bursier bun în ciuda crizei economice încă persistente nu face decît să pună în lumină şi mai bine contradicţiile groteşti ale capitalismului.
O figurǎ apreciatǎ rǎmîne însǎ papa Francisc întîiul, desemnat omul anului de cǎtre revista Time. La Vatican adie s-ar pǎrea un vînt de reformǎ, mai rǎmîne de vǎzut cu ce efecte pozitive la nivel, dacǎ nu planetar, cel puţin al lumii catolice.
2013 rǎmîne unul important în palmaresul politic al doamnei Angela Merkel, consideratǎ femeia cu cea mai mare putere din lume, şi care a fost desemnatǎ pentru a treia oarǎ cancelar.
Din cu totul alte motive, anul 2013 este unul foarte bun pentru preşedintele rus Vladimir Putin care şi-a impus punctul de vedere în criza din Siria, a reuşit sǎ blocheze apropierea Ucrainei de Uniunea Europeanǎ, şi reconstituie cu rezultate palpabile fosta sferǎ de influie