La începutul ultimei luni din 2013 Primăria Oradea a primit o nouă confirmare cu privire la clasarea oraşului în topul celor mai performante oraşe din ţară. Conform Agenţiei Internaţionale Fitch Ratings, Oradea are calificativul BBB- pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi în moneda naţională şi F3 pentru împrumuturile pe termen scurt în valută.
Primăria Oradea este una dintre instituţiile care au înţeles repede că investiţiile sunt strâns legate de evaluările făcute de agenţiile de rating cu renume, motiv pentru care a încercat să îşi îmbunătăţească aceste evaluări. Dacă în luna septembrie România era evaluată de Fitch Ratings cu BBB- pentru datoriile pe termen lung în valută, cu BBB pentru cele în lei şi cu F3 pentru datoriile pe termen scurt, Oradea are un singur criteriu la care stă mai prost, şi anume împrumuturile pe termen lung în valută, acolo unde are BBB-.
Totuşi, conform municipalităţii, calificativele de rating reflectă stabilitate în ceea ce priveşte economia, politica, performanţele financiare şi cadrul legislativ. De asemenea, merită menţionată şi flexibilitatea bugetară redusă.
Perspectiva stabilă reflecta punctul de vedere al agenţiei Fitch Ratings, respectiv faptul că performanţele bugetare ale Municipiului Oradea se vor îmbunătăţii până în anul 2016, iar plata datoriei publice şi serviciul datoriei publice nu vor depăşi nivelul indicatorilor de rating. Fitch constată că datoria publică este în creştere, gradul de îndatorare apropiindu-se de limite abia în anul 2016.
PIB-ul României are perspective de creştere de aproximativ 2% în termeni reali (în 2012 – 0.7%). Fitch se asteaptă la o creştere mai mare, respectiv de 2.6% în 2014 şi 3% în 2015, cu mult peste media de 1.6% atinsă în perioada 2007-2011.
Acest aspect se reflectă în transferurile şi repartizările cotelor defalcate din TVA, care sunt colectate de că