Una dintre cele mai importante reglementări din anul 2013 a fost cea referitoare la penalităţile de întârziere, care, printr-o modificare a Codului de procedura fiscală, au început să se calculeze diferit. Aplicabil din 1 iulie, noul regim al penalităţilor şi al dobânzilor de întârziere se va utiliza şi în anul următor.
Codul de procedură fiscală a fost modificat prin OUG nr. 50/2013, care a stabilit că penalităţile de întârziere vor avea caracter sancționatoriu şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Începând din luna iulie, contribuabilii au început să achite, pentru plăţile către stat neefectuate la timp, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamnă o penalitate de 7,3% anual, scrie AvocatNet.ro.
Până în iulie, nivelul penalităţii de întârziere era calculat în funcţie de perioada de întârziere astfel:
dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse;dacă stingerea se realizează în intervalul dintre a 31-a zi şi a 90-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse;dacă stingerea se realizează după a 91-a zi de la scadenţă, nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.
Noile reguli au intrat în vigoare la 1 iulie 2013, fiind aplicabile obligaţiilor de plată scadente după data de 1 iulie 2013.
Sursă: realitatea.net
Una dintre cele mai importante reglementări din anul 2013 a fost cea referitoare la penalităţile de întârziere, care, printr-o modificare a Codului de procedura fiscală, au început să se calculeze diferit. Aplicabil din 1 iulie, noul regim al pe