Câte legi a întors preşedintele la Parlament şi câte a atacat la Curtea Constituţională. Ce pagube a adus Traian Băsescu bugetului de stat din 2013 şi ce pagube va aduce bugetului de stat din 2015. Lista legilor returnate şi atacate la CCR în 2013.
Două arme utilizate din plin de Traian Băsescu
Traian Băsescu nu s-a consolat deloc cu faptul că în decembrie 2012, USL, principalul adversar al PDL a câştigat categoric alegerile parlamentare. Şi, totodată preşedintele nu a uitat că în iulie-august 2012 i-a trecut „glonţul” pe la ureche şi a rămas în funcţie doar datorită unui abuz juridic al susţinătorilor săi de la Curtea Constituţională (şi, am adăuga noi, şi datorită unor erori impardonabile de gestionare a procedurilor referendare de către unii factori din USL). Drept consecinţă, în 2013, Traian Băsescu a trecut la un program de represalii la adresa adversarilor săi politici. Şi nu a fost doar vorba de represalii ci şi de faptul că tot el a vrut să conducă România, aşa cum a făcut-o în timpul guvernării docilului Emil Boc şi al insipidului MRU. În parte lui Traian Băsescu i-a ieşit „pasenţa”. A uzat de puternicele arme constituţionale care i-au stat la îndemână: dreptul de a retrimite legi la reexaminare Parlamentului, dreptul de a sesiza apriori Curtea Constituţională. În demersul său, Traian Băsescu a fost sprijinit din Parlament de către PDL şi, ca şi în 2012, de judecătorii favorabili de la CCR. Chiar şi atunci când deciziile CCR nu-i dădeau dreptate, totuşi procedurile utilizate au fost în favoarea preşedintelui.
În anul 2013, Traian Băsescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare un număr de 22 de legi, iar la Curtea Constituţională a atacat 5 legi. Traian Băsescu a uzat de aceste arme pentru a-şi impune voinţa în ceea ce priveşte unele legi, pe care le-a socotit că nu au fost adoptate aşa cum vroia el sau pur şi simplu pentru a şicana guv