Între conflicte de partid şi politicieni corupţi, între programe, planuri şi panglici ridicate în slăvi de actuala putere, românii spun despre 2013 că a fost un alt an de nemulţumire. În loc de a găsi motive, adevarul.ro vă propune, la final de an, un ultim exerciţiu de introspecţie marcar Adevărul. 20 de români răspund la două întrebări esenţiale: tu ce ai făcut pentru România în 2013? Ce a făcut România pentru tine în 2013?
Un an al pierderilor de mari valori culturale, o scenă politică fierbinte, 365 de zile cu bune şi rele, cu propuneri legislative contestate, cu investiţii şi promisiuni, o toamnă cu proteste de-o amploare nemaiîntâlnită de ani buni, anul 2013 a fost fără doar şi poate unul plin de evenimente controversate, dar şi deosebite.
Ce ai făcut pentru România în 2013? În ciuda promovării permanente a unei imagini pozitive de către aleşi, în ciuda unor promisiuni de investiţii sau a unor concluzii de final de an extrem de optimiste, românii spun că sunt în continuare nemulţumiţi de viaţa pe care o duc.
Din stradă, în Anglia
Dacă toamna anului 2013 a scos lumea în stradă, prima zi din noul an s-ar putea să scoată un alt val de români din ţară şi asta pentru că 1 ianuarie 2014 este ziua în care restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt anulate.
Străinii, cu precădere englezii, au pornit un adevărat turnir al polemicii vizavi de valul de imigranţi, românii le-au respuns pe măsură.
Ce a făcut România pentru tine în 2013?
In 2013, primarii au fost în continuare prinşi cu acte de corupţie, edilii au făcut din nou planuri cincinale, întărzieri lunare şi demagogii uneori cam penale. Câinii umblă în continuare liberi pe stradă, proiectele miniere contestate de activişti îşi urmează uşor dar sigur mersul, iar abuzurile de-o parte şi de alta a barierei dintre ales şi alegător rămân, de cele ma