Gazele pentru populație se vor scumpi cu 1% de la 1 ianuarie 2014, iar cele pentru industrie cu 2%, acesta fiind un nou pas în procesul de liberalizare a pieței gazelor naturale, a declarat, recent, pentru Agerpres, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
‘Scumpirea este practic la jumătate decât era prevăzut în calendarul inițial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populație și de 4% pentru consumatorii industriali’, a spus Havrileț.
Calendarul de liberalizare a fost stabilit de Guvern și FMI în anul 2012 și prevede liberalizarea totală a pieței pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018.
Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, potrivit Legii energiei electrice și a gazelor naturale, există posibilitatea prelungirii termenului cu un an, dacă în 2014 se constată că diferența dintre prețul gazelor de producție internă și cel de import este prea mare.
Prețul gazelor de producție internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de import costă aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.
Havrileț a explicat că a fost posibilă o majorare mai mică decât era planificat întrucât ponderea gazelor de import în coșul de consum este mai mică decât în alți ani, respectiv în jur de 20%, față de 35-40% cât a fost anii trecuți în această perioadă, ceea ce va duce la un preț final mai mic decât cel estimat până acum.
Totodată, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis să nu modifice prețul energiei electrice de la 1 ianuarie, nici la populație, nici la industrie.
‘Decizia a fost luată pe baza rezultatelor analizei efectuate conform prevederilor Metodologiei de stabilire a prețurilor și tarifelor la clienții finali care nu uzează de dreptul de e