Miza politică majoră a anului 2014 va fi reprezentată de alegerea viitorului preşedinte, fapt care va face ca toate celelalte mize, inclusiv cea reprezentată de scrutinul pentru Parlamentul European, să fie subsecvente.
Întrebarea politică majoră a începutului anului 2014 este legată de USL şi de momentul în care acest proiect politic, care a debutat în februarie 2011, va fi considerat epuizat.
De răspunsul la această întrebare depinde, în esenţă, întreg parcursul politic al anului 2014.
Dacă USL se menţine ca proiect politic, atunci actualul status-quo se perpetuează în condiţiile înţelegerii iniţiale, care prevede că liderul PNL, Crin Antonescu, este candidatul Uniunii la prezidenţiale.
Dacă USL se rupe, reconfigurarea scenei politice devine iminentă, în contextul în care va fi necesară conturarea şi probarea unei noi majorităţi parlamentare care, în lipsa PNL, va trebui să sprijine Guvernul.
Se rupe USL?
Anul 2014 ar putea fi anul ruperii USL.
Tensiunile dintre co-preşedinţii Victor Ponta şi Crin Antonescu, dar şi faptul că majoritatea parlamentară nu a funcţionat în momente politice cheie, evidenţiate la sfârşitul sesiunii parlamentare trecute, denotă faptul că ruperea USL ar putea fi iminentă.
Potrivit unui scenariu vehiculat în Parlament, USL ar putea să se rupă chiar la începutul anului 2014, respectiv la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.
În acest prim scenariu, PSD ar putea convoca în luna martie un Congres prin care să stabilească o alianţă electorală cu UNPR şi PC la alegerile europarlamentare şi să decidă asupra unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale.
Al doilea scenariu vizează ruperea USL înainte de alegerile europarlamentare din luna mai, pentru a permite PSD şi PNL să candideze separat în condiţii reale de campanie, în care candidaţii fiecărui partid