Vascul are o insemnatate aparte in mitologia europeana. Este o planta incarcata de magie, simbol al curateniei spirituale, al libertatii si armoniei. Semn de reusita in dragoste, aparator al casei si al familiei, vascul, caruia i se mai spune si ”creanga de aur”’, este recunoscut si ca un simbol al Sarbatorilor de iarna.
Vascul isi mentine prospetimea verde si in timpul iernii. Aceasta planta rezista la ger si la intuneric.
Potrivit unei traditii mult raspandite (in special in tarile anglo-saxone) cei care se saruta in noaptea Anului Nou sub o ramura de vasc vor avea bucurie si fericire tot timpul anului urmator. Traditia a fost preluata si in Romania.
Celtii au creat un adevarat cult al acestei plante pe care o considerau de esenta divina. In viziunea lor cel mai pretios vasc era cel crescut pe stejar – il numeau ”lacrima stejarului” si insoteau culegerea unui astfel de vasc de ceremonii fastuoase.
Druizii, preotii celti invesmantati in alb, taiau vascul numai cu o secera de aur, si-l inveleau apoi cu grija intr-o mantie alba. Cu acel prilej se adunau ofrande si se jertfeau doi tauri albi, inaltandu-se rugi catre zeii atotputernici, pentru a fi indepartate duhurile rele.
O alta legenda spune ca, Balder, fiul zeitei norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o sageata din vasc. Lacrimile albe ale zeitei l-au readus la viata, iar ea a binecuvantat planta.
In alte legende medievale se spune ca vascul era atat de mult venerat, incat, daca doi dusmani se intalneau din intamplare sub un pom in care era vasc, ei trebuiau sa inceteze imediat dusmania si sa se impace spre cinstirea vascului, a carui putere magica o recunosteau astfel.
Aceasta planta nu este doar un simbol al sarbatorilor, ci si un bun remediu pentru hipotensiune si astm. Infuzia si siropul de vasc pot fi folosite in tratarea afectiunilor cardiace, renale sau pulmonare si in