Anul 2013 a fost un an prost pentru mulți dintre politicieni, mai ales pentru cei care s-au văzut siliți să renunțe la demnități importante tocmai când soarta părea că le surâde.
5. Dan Voiculescu - ghinion după victorie. Reales ca senator în decembrie 2012, Dan Voiculescu se aștepta probabil la o bătrânețe liniștită, la umbra majorității covârșitoare a USL. Cum însă procurorii aveau alte planuri cu el, Voiculescu a demisionat din Senat, într-o încercare de a amâna întâlnirea cu Justiția prin mutarea dosarului de la Tribunal la ÎCCJ și înapoi. Dincolo de condamnarea în Dosarul ICA – cinci ani cu executare, este drept la prima instanță – Voiculescu s-a pomenit că trebuie să dea explicații procurorilor, alături de fiica sa, Camelia, și în dosarul privind șantajul RCS-RDS, în care este implicat directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu. Spre dezamăgirea sa, odată ajunși la putere cu sprijinul substanțial al Antenelor, foștii săi aliați nu s-au arătat dornici să-l susțină, lucru pe care acesta li l-a reproșat. În vară, Crin Antonescu a anunțat ruptura cu PC, împreună cu care formase ACD. Finalul anului îl găsește pe Voiculescu între audieri și negocieri privind o nouă alianță, direct cu PSD.
4. Fost ministru, caut viitor politic. Li se aplică liberalilor Daniel Barbu, Varujan Vosganian și Relu Fenechiu, care și-au pierdut fotoliile în condiții nu tocmai plăcute. În cazul lui Fenechiu, o condamnare de cinci ani cu executare, în primă instanță, l-a silit să renunțe la Ministerul Transporturilor. Oricum, aici liberalul nu apucase să-și pună în aplicare proiectele, pentru că autostrăzile se aflau la ministrul pesedist Dan Șova. În 2014, Fenechiu așteaptă verdictul definitiv al instanței. Colegul său, Varujan Vosganian, se află într-o situație asemănătoare, fiind cercetat sub acuzația de înaltă trădare. Prin comparație cu ei, Daniel Barbu, fost până în decebrie mi