„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.
Problema liberalizării pieţei muncii în cele nouă ţări UE care vor ridica restricţiile pe 1 ianuarie a ajuns deja un subiect de mare interes pentru majoritatea canalelor media din Europa. La şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie vor ridica restricţiile pe piaţa muncii impuse muncitorilor din cele două ţări. La cele 8 se adaugă şi Spania, care în decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restricţiile doar pentru muncitorii români, din cauza crizei economice şi financiare.
Însă, verde pentru emigrarea românilor pare nu pare o situaţie foarte bună în ochii unora dintre cetăţenii ţărilor vest-europene.
Autorul care semnează articolul din Daily Sunday Express îl acuză pe parlamentarul Damian Drăghici că ar face nişte acuzaţii incorecte la adresa guvernului Angliei, care, potrivit reprezentantului romilor români, ar avea nişte politici de descurajare a emigraţiei dinspre Europa de Est către Regatul Unit.
Articolul, scris pe fondul terminării perioadei în care mai multe ţări nu aveau acces pe piaţa muncii din mai multe state vest-europene, atrage atenţia că România şi Bulgaria au suficiente exemple prin care rromii sunt marginalizaţi, ignoraţi de autorităţi sau chiar izolaţi.
„Săptămâna trecută Ion Jinga, ambasadorul României din Marea Britanie, a cerut să se termine discreditarea românilor din Anglia. Câteva luni în urmă, acesta s-a plâns de presupusa o