„Evenimentul zilei” dezvăluie dosarul de la Securitate al unuia dintre cei mai puternici și discreți oameni din Parlamentul României. Potrivit CNSAS, numele de cod era „Bratosin” și s-a angajat „să fie sincer și cinstit cu organele” Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Ciprian Nica (55 de ani), a devenit celebru după ce a trimis în plen propunerea legislativă prin care deputații și senatorii aveau imunitate la anchetele DNA și ANI. El este un dușman declarat al legii lustrației și a făcut parte din Comisia de revizuire a Constituției. Nica este la al doilea mandat de deputat de Vrancea și este membru al PSD din anul 1995. Pe 10 decembrie 2013, el a votat „DA” pentru super imunitatea parlamentarilor.
Actualul parlamentar a fost recrutat de Securitate pe 2 iunie 1976, în calitate de colaborator, „pentru a asigura o supraveghere infomativă cât mai bună a mediului de elevi, cât și pentru cunoașterea, descoperirea și curmarea unor activități și fapte ostile ce ar aduce prejudicii Securității statului”. Așa este consemnat în dosarul de la CNSAS.
Nouă note informative
Nica, elev la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Ploiești, a fost recrutat de locotentul Nicolae Marinescu, după terminarea orelor, în biroul rezidentului „Popa”. A primit numele de cod „Bratosin”. CNSAS a descoperit că acesta a livrat nouă note informative ofițerilor. Potrivit raportului de recrutare, Nica provenea dintr-o familie „cu origine socială sănătoasă”: tatăl era merceolog la CAP Țifești, membru PCR, iar fratele era ofițer în cadrul MAN.
„Le face cunoștință cu diverse fete”
Notele infomative semate de „Bratosin” sunt scurte și privesc, în general, activitatea colegilor din internat. „Vă informez că elevul Butnaru Ovidiu, de la Liceul I.L. Caragiale, are relații cu elevii străini din Pakistan. Face cu