Virtualizarea IT reprezintă motorul din spatele cloud computing, un concept despre care se vorbește tot mai des în ultimul timp. Cu ajutorul acestei tehnologii revoluționare la care specialiștii IT lucrează de ani întregi, se dorește realizarea unei versiuni abstracte a rețelelor fizice, serverelor, precum și a resurselor de stocare a datelor. Cu alte cuvinte, cloud computing presupune stocarea și utilizarea datelor pe calculatoare care se află la distanță, ce pot fi accesate de oriunde cu o conexiune la Internet.
La dezvoltarea acestei tehnologii contribuie și cercetătorii din centrul de supercalcul al Facultății de Matematică și Informatică din Universitatea de Vest. În cadrul acestuia se află cel mai performant sistem de calcul din România, dar și din sud-estul României, datorită supercalculatorului de un milion de euro pe care UVT l-a achiziționat în anul 2011. Specialiștii care lucrează în centrul de supercalcul au accesat în ultimii ani proiecte de aproape patru milioane de euro și intenționează ca și în perioada următoare să inițieze o mulțime de proiecte cu finanțare europeană în domeniul inovării și cercetării.
Dana Petcu, coordonatorul centrului din cadrul Departamentului de Informatică, ne-a explicat că, în acest moment, există mai multe proiecte în derulare, unele dintre ele fiind legate de conținutul digital sau chiar de cloud computering. “Este vorba despre un proiect inițiat în anul 2012 prin care dorim să dezvoltăm tehnologia cloud computing. Mai mult, printr-un alt proiect, care se numește HOST, am crescut vizibilitatea centrului de calcul pentru că am îmbunătățit resursa umană”, a precizat Dana Petcu. Profesorul universitar crede că poziția deosebită pe care o ocupă centrul de calcul în Europa, datorată supercalculatorului de un milion de euro, va ajuta Universitatea de Vest să acceseze și alte proiecte, mai ales în cadrul programului