Încălzirea globală in situatia dublarii concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera va fi mai accentuata decât se credea anterior - temperatura medie va crește cu cel puțin 3 grade Celsius, nu cu 1,5 grade, cum se crede in baza unor calcule anterioare, potrivit unui articol publicat in revista Nature.
Steven Sherwood de la Universitatea din New South Wales (Australia) si colegii sai au au demonstrat ca principalul factor care afectează gradul de sensibilitate climatica este formarea de nori, care depinde de deplasarea maselor de aer.
Așa-numiții nori de înălțime mică reduc impactul efectului de seră: ei sunt formați la o înălțime de 2-3 kilometri deasupra oceanului tropical și reflectă lumina soarelui, avand efect de răcire asupra planetei.
Prin urmare, reducerea numărului acestor nori ar trebui sa duca la cresterea temperaturii, considerea oamenii de stiinta. Ei au folosit 43 de modele climatice elaborate anterior pentru a evalua modul în care mișcarea maselor de aer poate afecta schimbările climatice.
Analiza datelor a arătat că creșterea temperaturii va fi de cel puțin 3 grade - de două ori mai mult fata de cat se credea anterior. În medie, afirma autorii, temperatura va crește cu aproximativ 4 grade.
In raportul Climate Action Tracker s-au oferit date similare: pana în anul 2100 temperatura medie globală va crește cu 3,7 grade. Probabilitatea ca acesta crestere sa depășeasca 4 grade este de aproximativ 33%.