Potrivit magistraților, Dan Voiculescu îi recompensa pe subalternii din partidul său judecaţi în dosarul "ICA", după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin participări la simpozioane în străinătate şi menţinerea în funcţii sau desemnarea lor pe unele noi.
"Analizând prin coroborare probele administrate în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, Tribunalul reţine că situaţia de fapt reţinută în rechizitoriu este dovedită prin ansamblul probator administrat în cauză", se arată în motivarea cu privire la dosarul ICA.
Instanţa reţine că, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu şi-a exercitat influenţa asupra altor inculpaţi din dosar în calitate de preşedinte al PUR (actualul PC).
În acest context, sunt menţionaţi în motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi Cătălin Jean Sandu, care ar fi fost "recompensaţi, după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii noi, funcţii ce erau remunerate". Motivarea Tribunalului București: Mencinicopschi, condamnat pentru că a urmărit "cu orice preţ" privatizarea ICA
Totodată, în documentul citat se precizează că Voiculescu şi-a folosit influenţa, ca preşedinte de partid, pentru ca Grivco, firmă controlată de el, să cumpere pachetul de acţiuni deţinut de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) "la un preţ mult inferior faţă de valoarea comercială reală şi în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea cu intenţie a activelor şi a titlurilor de participare".
"Privatizarea societăţii nou înfiinţate şi adjudecarea prin licitaţie a pachetului de acţiuni de către SC 'G.' SA B. s-au realizat în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea de zeci de ori a valorii activelor. (...) Ul