Revelion dezamăgitor pentru Statele Unite ale Americii, care, după luni de ameninţări, inclusiv cu retragerea completă a militarilor şi cu tăierea fondurilor de asistenţă, nu au reuşit să îl convingă pe liderul de la Kabul, Hamid Karzai, să semneze Bilateral Security Agreement (BSA), acordul care ar trebui să ofere cadru juridic prezenţei militare americane în Afganistan după retragerea din 2014. Prin acest document, aproximativ 15.000 de militari americani vor rămâne timp de zece ani în Afganistan, cu misiunea de a antrena, consilia şi asista forţele de securitate afgane.
Dacă Hamid Karzai nu semnează BSA până la sfârşitul anului, ne-a spus un diplomat de vârf al NATO, la ministeriala care a avut la începutul lunii la Bruxelles, Statele Unite ar fi obligate să aleagă un drum pe care ar prefera să nu pornească, respectiv „opţiunea zero”, retragerea totală a militarilor săi din Afganistan. De ce îşi doresc americanii să nu plece complet din Afganistan în 2014, în condiţiile în care această misiune a devenit cel mai îndelungat război în care a fost implicată ţara? În acest moment, interesul naţional al americanilor cu privire la retragerea din Afganistan „este ca 2014 să nu devină 1989”, ne-a spus acelaşi diplomat NATO, cu referire la retragerea sovieticilor din Afganistan, încheiată în 1989. Statele Unite nu pot pleca pur şi simplu din Afganistan în 2014, ci trebuie să găsească şi o modalitate de a proteja toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, progrese foarte scumpe (SUA au cheltuit sute de mii de miliarde de dolari aici) pentru toate părţile implicate, ne-a mai spus diplomatul.
Jurnalist afgan: „Am mai trecut o dată prin asta, când s-au retras ruşii, americanii au lăsat Afganistanul pe cont propriu, într-un nou război”
„Afganii se tem pentru viitorul lor şi toată lumea îi cere preşedintelui Hamid Karzai să semneze. Nu ne putem permi