Românii care şi-au rezervat locuri pentru petrecerea de Anul Nou la sârbi au început să soseacă în Vama Porţile de Fier I. Poliţiştii de frontieră din punctul vamal au luat toate măsurile necesare pentru ca traficul să se desfăşoare fără probleme. Cei mai mulţi dintre turişti se îndreaptă spre Kladovo şi Donji Milanovac.
Pe lângă mulţi severineni care de ani buni petrec Revelionul la hotelul „Djerdap” din Kladovo, o micuţă localitate aflată la mică distanţă de Vama sârbească de pe hidrocentrala Porţile de Fier I, anul acesta un grup de 40 de gorjeni au ales această destinaţie.
Marţi după-amiază au trecut rând pe rând prin Vama Porţile de Fier I şi s-au declarat foarte încântaţi de condiţiile oferite de vecinii sârbi.
„Suntem 40 de persoane din Târgu Jiu care mergem să facem revelionul în Serbia, la hotel Djerdap din Kladovo. Ne place, este muzică bună, mâncare tradiţional sârbească, este altceva.Am fost şi anul trecut şi ne-a plăcut şi am zis să revenim”, ne-a spus un bărbat. „Prietenii noştri au mai fost în Serbia, ne-au spus că s-au simţit bine şi mergem pe vorba lor”, a spus un alt turist.
Restaurantele sârbeşti sunt renumite pentru zecile de preparate tradiţionale, dar mai ales pentru modul ireproşabil în care clienţii sunt serviţi. La hotelul “Djerdap” din Kladovo, o persoană a trebuit să achite 70 de euro pentru noaptea de Revelion, în care se oferă bufet suedez, o noapte de cazare şi un mic dejun în dimineaţa de 1 ianuarie sau 60 de euro (fără cazare). În bufetul suedez oferit în noaptea de Revelion, sunt incluse peste şaizeci de feluri de mâncare, adică cincisprezece gustări calde, cincisprezece gustări reci şi treizeci de mâncăruri normale. De pe masă nu lipsesc, evident, băuturile tradiţionale sârbeşti, iar atmosfera este întregită de formaţii de muzică românească şi sârbească.
O parte din cei care au trecut Vama se îndreaptă s