Sfârşitul anului 1989 a însemnat, înainte de toate, incertitudine. Decenii de nemulţumire, dar şi de stabilitate socială au fost curmaţi printr-o dublă executare şi o revoluţie de doar câteva zile. adevarul.ro vă prezintă imaginea primului Revelion în libertate, aşa cum l-au trăit trei oameni cu perspective diferite: revoluţionarul Jean Ciochină, noul lider al ţării Ion Iliescu şi istoricul Dan Falcan.
Trecerea dintre ani, în 1989: Nicolae şi Elena Ceauşescu fuseseră condamnaţi într-un proces controversat şi omorâţi în prima zi de Crăciun, ţara vibra a haos, iar oamenii se zbăteau între bucurie şi frică. Însă, nu pentru toţi 31 decembrie a fost la fel. În timp ce în culise se „turna” fundaţia noii democraţii româneşti - reprezentată de primele alegeri libere din 1990 - la televizor, informaţia – verificată sau nu – se revărsa în sufletele românilor însetaţi de nou.
„Eram după un divorţ, îmi pierdusem copilul, mama era bolnavă în spital. Pe lângă toată ura pe care o aveam pentru regim, eu am ieşit în stradă pentru că nu aveam ce pierde. Am ocupat radioul şi l-am apărat, apoi am fost arestat de armată pe 26 decembrie noaptea. Au vrut să ocupe ei radioul şi să anunţe că armata a ocupat radioul pe 27 dimineaţa. La ora 14:00 am fost eliberat, însă fără scuze, fără nimic, doar au cerut să vină de la întreprindere un angajat şi să-mi dea actele când ajung în biroul directoarei. După acest lucru am fost rechemat de cei care erau la radio“, retrăieşte zilele lunii decembrie unul dintre revoluţionarii care au ocupat Radioul, Jean Ciochină.
Pentru Jean Ciochină, care avea 37 de ani la Revoluţie, trecerea din 1989 în 1990 a fost un moment ciudat, interesant, dar oricum un moment ce se clădea pe un fond de bucurie. „Toţi ne-am bucurat, oricât de nedumeriţi eram. Ulterior am înţeles şi cacealmaua. Noi am dat libertatea şi pe urmă ea a fost furată de linia a dou