5 ani de criza imobiliara a zdruncinat piata imobiliara locala din temelii. Totusi, nici dupa atata timp cererea nu se intalneste cu oferta. Cat ar mai putea scadea pretul apartamentelor? De ce locuintele vechi nu se ieftinesc atat de mult ca si cele noi? Cat de benefic va fi 2014 pentru tranzactii? Vezi raspunsurile intr-un material DailyBusiness.ro.
Intr-o discutie cu Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, am punctat cateva tendinte pentru noul an, am gasit explicatiile unor fenomene din piata si, cel mai important, am aflat ca 2014 are semne bune pentru cei care au niste bani deoparte si sunt dispusi sa investeasca in active sigure, precum apartamentele. Iata de ce.
"Este probabil ca si in 2014, preturile sa isi continue evolutia usor descendenta", considera Daniel Crainic, care ia in considerare evolutia pietei din acest an, cand am asistat la scaderi de preturi considerabil mai mari decat in 2011 si 2012, cu recorduri minime atinse in majoritatea oraselor din tara.
Intrebat daca exista un prag peste care piata nu ar mai suporta scaderi, Crainic a spus ca acest mecanism al preturilor este reglat de cerere. Asadar, potrivit acestuia, "preturile vor scadea pana cand oferta si cererea se vor intalni. Acesta este singurul mecanism care regleaza preturile intr-o piata libera".
Deocamdata insa, diferenta dintre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor de locuinte ramane una semnificativa la nivelul marilor orase, chiar si dupa cinci ani de criza.
In momentul de fata,valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel national, adica media de pret, se situeaza in jurul pragului de 900 euro/mp, cu 56% mai putin decat in perioada de varf (2.058 euro/mp martie 2008).
Se poate pune problema unor cresteri de pret in viitorul apropiat? Raspunsul specialistului este unul clar negativ:
@N_