Anul 2013 a avut de toate din punct de vedere juridic. Este anul în care a intrat în vigoare un nou cod de procedură civilă după 135 de ani dar şi anul în care modificări esenţiale ale altor legislaţii nu au putut fi adoptate.
În primul rând, este de remarcat intrarea în vigoare la 15 februarie 2013 a Noului Cod de procedură civilă care înlocuieşte vechiul cod "Cuza" intrat în vigoare în 1865 şi care suferise numeroase modificări pe parcursul existenţei sale.
Noul Cod aduce legislaţia procesuală la nivelul societăţii de astăzi, conţinând principii şi instituţii care nu se regăseau în vechea legislaţie. Este important de menţionat, spre exemplu, noul principiu de aplicare în timp a legii de procedură conform căruia procesele începute sub o lege de procedură vor fi finalizate tot în baza aceleiaşi legi, indiferent de modificările legislative ce pot apărea pe parcursul procesului, astfel încât politicul nu va mai putea influenţa mersul unui proces aşa cum s-a întâmplat de multe ori în ultimii ani.
Intrarea în vigoare a Noului Cod a presupus şi compatibilizarea legislaţiei speciale cu prevederile acestuia, compatibilizare ce s-a realizat prin legea de punere în aplicare a codului.
Tot în 2013 a fost adoptată noua legislaţie a taxelor de timbru (Ordonanţa de Urgenţă nr. 80/2013) care introduce o nouă grilă de calcul a taxei de timbru pentru acţiunile evaluabile în bani, majorează taxele fixe de timbru şi introduce taxe de timbru în cazul mai multor acţiuni care până atunci erau scutite de taxă.
În ceea ce priveşte domeniile în care nu s-a reuşit modificarea legislaţiei, cele mai importante sunt domeniul rutier şi cel al insolvenţei.
Deşi s-a discutat foarte mult la începutul toamnei despre modificări importante ale Codului rutier, în ultimul moment Guvernul a renunţat la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă şi a trimis proiectul de modifi