Tot mai multi ieseni renunta la sistemul centralizat de incalzire din cauza preturilor ridicate si apeleaza la sisteme alternative de incalzire. Acest lucru a dus repede la nemultumiri ale celor care locuiesc la bloc, au centrale termice, dar platesc pentru conductele Dalkia Termo Iasi (fostul CET) care le traverseaza apartamentele.
Cele mai dificile cazuri sunt in blocurile in care mai exista un singur abonat al Dalkia. Acolo, toti ceilalti vecini platesc lunar 20, 30 sau 40 de lei catre operatorul de termoficare, desi se incalzesc cu centrale termice.
"Coloanele (conductele - n.r.) care strabat dormitorul mare si bucataria nu au niciun consumator pentru ca apartamentele de la parter si etajele superioare sunt debransate, deci nu circula agent termic si nu au cum sa cedeze caldura. Coloana din sufragerie alimenteaza un singur calorifer din sufrageria etajului 4 a vecinului care plateste pentru caldura pe tot apartamentul plus spatiile comune 30,91 lei, în timp ce subsemnatul plateste 28,81 lei", spune Constantin Z., iesean ce locuieste pe strada Canta nr. 22.
Situatia este inconvenabila pentru toti ceilalti vecini pentru ca, practic, un singur calorifer pune la plata vecinii de la toate etajele, plus parter. Practic, tevile pierd de doua sau trei ori mai multa caldura pana sa ajunga la etajul 4, decat consuma caloriferul racordat la Dalkia Termo Iasi.
In ultimii ani, dupa valul de debransari in masa de la CET, conflictele intre vecinii cu centrale termice si cei ramasi in sistemul centralizat s-au inasprit. De regula, cea mai buna solutie este ca toti locatarii unei scari de bloc sa foloseasca acelasi tip de incalzire, lucru care ar duce la eficienta sporita si implicit, la costuri mai mici. Tot mai multi ieseni renunta la sistemul centralizat de incalzire din cauza preturilor ridicate si apeleaza la sisteme alternative de incalzire.