Regina Angliei a oferit recent o decoraţie de onoare unui englez care a înfiinţat primul centru paliativ din România. Thisiskent.co.uk, un ziar local din Kent, o regiune din sud-estul Angliei, a scris despre povestea bărbatului.
Graham Perolls (63 de ani) şi-a petrecut vacanţa, în 1975, în Braşov. Aici, englezul şi-a făcut mai mulţi prieteni care i-au arătat oraşul. Graham avea să-i fie schimbată viaţa în momentul în care a fost la unul dintre spitalele din Braşov şi a văzut cum se zbătea unul dintre pacienţii aflaţi în stare gravă şi care nu primeau nici măcar morfină pentru a le fi alinată durerea.
Perolls a hotărât că trebuie să facă ceva. Acesta înfiinţat fundaţia Hospice of Hope care, în timp, a ajuns astăzi să aibă oganizaţii partenere în România, Serbia şi Republica Moldova. Până în prezent a tratat peste 15.000 de pacienţi şi a instruit peste 13.000 de oameni în meicina paliativă.
Recent, Graham Perolls a fost decorat cu Ordinul oferit de Regina Angliei pentru acte extraordinare şi non militare pentru ţări străine. Povestea omului care a adus speranţa în România, porneşte de la o vacanţă petrecută în Braşov în 1975.
"Eu nu mi-am dat seama unde avea să ducă acea vizită. În momentul în care agenţia de turism a sugerat o săptămână în Transilvania, am crezut ca sună ca o aventură. A fost prima mea călătorie într-o ţară comunistă", povesteşte Graham despre prima sa vizită în România în articolil citat.
După Revoluţie, el s-a întors în ţară şi a fost convins de prietenii de aici să dezvolte un spital acolo. “Mi-aduc aminte de când am vizitat primul spital de cancer din Braşov şi când am văzut cum un tânăr a murit în nişte dureri incredibile. Doctorul a spus că nu a putut face mare lucru, în spital nefiind condiţii şi nici morfină”, e povestit domnul Perolls.
Misiunea a englezului din România nu s-a terminat niciodată, un nou