Anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii şase pentru bursa locală, iar majoritatea brokerilor privesc cu optimism anul 2014, cu condiţia continuării creşterii economice, menţinerii stabilităţii politice, şi cred că dividendele pot atenua corecţiile în cazul inversării trendulului pe extern.
Piaţa a crescut în acest an cu aproape 20% la nivelul indicelui general BET-C (care nu include şi acţiunile celor cinci SIF-uri), iar indicele BET (al celor mai lichide zece acţiuni, fără SIF-uri) a urcat cu 26,1%.
Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că bursa ar putea repeta anul viitor evoluţia din acest an şi poate chiar să o depăşească dacă ratingul României se va îmbunătăţi şi economia la nivel internaţional se va întări.
"Îmbunătăţirea ratingului de ţară că ar duce la creşterea investiţiilor, deoarece mulţi investitori instituţionali nu pot intra pe bursa din România din cauza ratingului redus al pieţei. Aşteptările pesimiste pentru anul 2014 cred că sunt reduse. Nu este exclus să asistăm şi la perioade de corecţii, însă cred că acestea vor fi marginale în comparaţie cu perioadele pozitive. Nu trebuie să uităm, însă, că revenirea economică este încă firavă, se bazează mult pe agricultură, şi în orice moment o ruptură în plan politic poate crea instabilitate. Dacă natura nu va ajuta în parametrii estimaţi sau dacă alegerile prezindenţiale nu vor reuşi să menţină stabilitate, este posibil să mai ratăm încă un an de investiţii, ceeea ce ar avea repercursiuni grave asupra pieţei de capital", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.
Luând în calcul închiderile burselor din 30 decembrie, performanţa indicelui BET este depăşită doar de indicele Sofix (Bulgaria), care a urcat cu 42,2%, în timp ce indicele principal al bursei din Viena a crescut cu 6%, iar WIG20 (Varşovia) a coborât cu 7%.
Dinamica indic