La sfârşitul anului 2013 putem spune, fără urmă de îndoială, că România este mai săracă din cauza pierderii unor nume mari din teatru, film, televiziune, muzică, dar şi din literatură. Cineaştii Sergiu Nicolaescu şi Geo Zaisescu, actorii Irina Petrescu şi Nae Lăzărescu, realizatorul de televiziune Titus Munteanu şi compozitorul Temistocle Popa sunt doar câteva dintre personalităţile care au murit în acest an.
Am râs sau am plâns urmărindu-le filmele, i-am aplaudat în picioare, le-am fredonat piesele sau i-am urmărit la televizor, i-am citit sau i-am admirat în tăcere pe cei care au înfrumuseţat România şi ne-au făcut să fim mândri, iar acum nu ne rămâne decât să ne amintim cu drag de ei şi de ceea ce au reuşit să realizeze.
3 ianuarie - cineastul Sergiu Nicolaescu
Contestat sau apreciat, regizorul, actorul, scenaristul şi politicianul Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă la începutul anului, la vârsta de 82 de ani, cu o carieră de peste 40 de ani, la capătul căreia a strâns o colecţie de peste 60 de filme.
S-a vorbit mult despre artistul Sergiu Nicolaescu şi viziunea sa, dar şi despre omul Nicolaescu şi slăbiciunile lui. S-a scris despre falsurile şi greşelile din filmele lui, dar şi despre personaje care au devenit nemuritoare, iar Lăscărică, Pistruiatul şi Comisarul Moldovan sunt doar câteva dintre acestea.
Aerul de grandoare care a plutit mereu în jurul peliculelor sale a persistat chiar şi după ce Sergiu Nicolaescu a încetat din viaţă. Transformată în spectacol media, moartea regizorului a fost ştirea numărul unu săptămâni la rând, „potenţată“ de scandaluri pe care acesta nu şi le-ar fi dorit: de la inventarea unui fiu, până la incinerarea sa.
24 ianuarie - umoristul, scenaristul şi regizorul Dan Mihăescu
Cunoscutul autor al unor scheciuri şi scenete scrise pentru nume mari ale comediei româneşti, precum Toma Cara