Anul 2013 s-a remarcat prin câteva evenimente deosebite. Interesant este faptul că în centrul lor au stat personalităţi, şi nu grupuri şi mişcări, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi.
Conform unei analize publicate de CNN, printre cei care vor rămâne în mintea întregii lumi se număra Edward Snowden, Papa Francisc şi noul preşedinte al Iranului, Hassan Rouhani.
Edward Snowden
Fostul angajat al serviciilor secrete americane a prezentat pe larg adevărata dimensiune a supravegherii întregii lumi de către NSA (Naţional Security Agency). El a plecat de la fostul loc de muncă luând sute de mii de documente, dezvăluind modul în care agenţia americană operează.
Aceste dezvăluiri au arătat faptul că nimeni nu mai poate avea secrete în era tehnologiei, nici măcar marii lideri ai lumii. A fost cu adevărat o supriza să aflăm că şi Angela Merkel a avut mereu telefonul ascultat de către americani. Semnalul de alarmă tras de Snowden poate fi o primă măsură a evitării unei lumi în care totul este urmărit de o autoritate supremă.
Papa Francisc
Ales în lună martie, noul Papă este primul care nu vine din Europa, situaţie care nu a mai fost înregistrată timp de aproape 1.300 de ani. Papa Francisc a adus multe noutăţi, el deplângând obsesia Bisericii Catolice faţă de homosexualitate, avort şi contracepţie.
În schimb, el i-a îndemnat pe credincioşi să lupte împotriva inegalităţii şi sărăciei. În plus, noul Papă a refuzat să accepte beneficiile materiale ale funcţiei sale, dorind să trăiască simplu, că orice om de rând.
Hassan Rouhani
Noul preşedinte al Iranului a deschis un nou capitol în relaţia ţării sale cu lumea întreagă. Tonul folsit de el este unul mai conciliant faţă de cel al predecesorilor, acesta făcând şi un prim pas în negocierile privind programul nuclear iranian.
Totuşi, în Iran, cuvântul final