Valea Bârgăului din judeţul Bistriţa –Năsăud este o zona bogată în tradiţii. Copiii îmbracaţi în costume populare participă activ la datinile care se desfăşoară în Ajunul Craciunului şi a Anului Nou, în localitaţile: Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului şi Bistriţa Bârgăului. -AA+A
Localnicii îngroapă anul care a trecut În aceste zone au loc cele mai frumoase obiceiuri populare, care încantă an de an localnicii.
Cete de copii roiesc din casa în casa costumaţi special pentru scenetele: ,,Irozii”, “Jocul Caprei”, “Plugul”, “Mascaţii”, sau “Îngroparea Anului “.
La cumpăna dintre ani se stabileste bilantul realizărilor, trebuie lăsate în urmă toate cele rele şi ne pregătim cu bucurie pentru un nou an.
Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică al primului zeu al omenirii ,,ANUL”.
,,ÎNGROPAREA ANULUI”
Este o scenetă la care participă în jur de douazeci de copii (fete şi băieţi). Grupul are un conducător, de obicei un băiat, cu calităţi de bun recitator, patru băieţi mascaţi şi care poartă fiecare câte o bâtă, un toboşar care bate ritmul paşilor de dans, un grup de fete aşezat în partea stângă şi un grup de baieţi în partea dreapta.
Se începe cu dansul, pe strigături, a celor patru baieţi - care reprezintă cele patru anotimpuri. Ei poartă măşti confecţionate în culori stridente şi cu bucăţi din blana de miel. Pe cap au căciuli din blană, iar cojoacele le sunt întoarse cu blana în exterior. În rest, au costume populare. Mergând unul după altul în cerc, acompaniaţi de toboşar, ei cântă:
“Asta-i hora din bătrâni,
O jucăm şi noi acum,
Hora noastră bătrânească
Cine-o joacă să trăiască!”
Se prind de mâna şi joacă doi paşi stânga ,doi pasi dreapta cântând:
“Asta-i hora, horilor,
Mân