Basarabenii, nord-bucovinenii, hertenii si transnistrenii, care, in urma dezastrului ce a lovit tara in iunie 1940, s-au refugiat din teritoriile ocupate de Uniunea Sovietica in Romania, precum si urmasii acestora, se arata profund dezamagiti de felul in care politicienii au inteles sa promoveze interesul national.
"Nici unul dintre partidele care s-au perindat la putere in ultimii zece ani, nu numai ca nu a facut nimic pentru reintregirea neamului si a teritoriului national, ci, culmea absurdului, acestea au actionat chiar impotriva idealului reintregirii. Prin semnarea unor tratate cu fosta URSS, cu Ucraina si Republica Moldova, cauza reintregirii a fost tradata, iar drepturile noastre patrimoniale au fost tratate cu total dispret. In timp ce diverse categorii de cetateni au obtinut tot felul de despagubiri si reparatii, mai mult sau mai putin justificate, noi nu am primit absolut nimic", se arata intr-un apel la solidaritate al moldovenilor refugiati.
In opinia celor in cauza, o parte din vina o poarta chiar basarabenii, nord-bucovinenii, hertenii si transnistrenii din Romania care, in loc sa-si fi pus sperantele in partide si oameni politici, ar fi trebuit sa lupte ei insisi pentru drepturile lor. Tocmai de aceea, moldovenii refugiati considera ca cea mai mare datorie a lor a devenit solidarizarea in jurul Aliantei Nationale (PUNR-PNR), singurul partid care, in opinia semnatarilor apelului, a inclus pe listele electorale reprezentanti de incredere ai basarabenilor, bucovinenilor, hertenilor si transnistrenilor, unul dintre acestia fiind chiar fostul prim-ministru al RSS Moldova, Mircea Druc.
Catalin ONOFREI
Basarabenii, nord-bucovinenii, hertenii si transnistrenii, care, in urma dezastrului ce a lovit tara in iunie 1940, s-au refugiat din teritoriile ocupate de Uniunea Sovietica in Romania, precum si urmasii acestora, se arata profun