Compania Nationala a Huilei Petrosani a dat ieri publicitatii lista medicilor care au fost darnici cu foile de boala acordate minerilor din Valea Jiului in anul 2006, precum si afectiunile care i-au tinut pe ortaci departe de locurile de munca anul trecut cat pentru peste 700 de ani. Potrivit situatiei intocmite de conducerea CNH Petrosani, cele mai multe zile de concediu medical, respectiv 139.627, au fost acordate pentru "boli obisnuite", in timp ce pentru urgente medico-chirurgicale s-au acordat 96.545 de zile, iar pentru accidente de munca 13.944 de zile de concediu medical. Paradoxal, desi minerii s-au plans nu o data de conditiile grele de lucru care ii afecteaza, bolile profesionale i-au tinut pe ortaci departe de locurile de munca doar 86 de zile, mult mai putin decat au avut nevoie angajatii CNH pentru ingrijirea copilului bolnav, de exemplu, pentru care s-au acordat 5.978 de zile de concediu medical.
In ceea ce priveste topul medicilor care au semnat foile de boala ale minerilor, cele mai multe zile de concediu au fost acordate pentru recuperare de medicul Lucian Preda, respectiv 9.317 zile, urmat de chirurgul Vasile Donica, cu 8.897 de zile de concediu medical. Adunate, insa, cele mai multe foi de boala au fost acordate de medicii de medicina generala. Lucian Preda, care este si vicepresedinte al Sindicatului Medicilor din Valea Jiului, spune ca cele mai multe foi de boala le-a acordat pentru discopatie lombara, iar printre pacientii sai se numara chiar si sefi din cadrul CNH Petrosani, inclusiv directorul tehnic Mircea Ivan.
In concluzie, anul trecut minerii din Valea Jiului au fost in concediu medical cat pentru 737 de ani, insumand peste 269.000 de zile calendaristice. Printre foile de boala reale se inregistreaza insa si "certificate medicale mincinoase", asa cum le-a numit directorul Directiei Sanatate si Securitate in Munca din cadrul CNH