Municipalitatea a hotarat amanarea procesului de contorizare cu inca un an. Ultima decizie prevedea ca aceasta sa fie finalizata pana la sfarsitul anului viitor. Desi la prima vedere acest lucru nu pare grav, el are consecinte importante asupra exactitatii facturarii la apa calda si caldura.
Aceasta pentru ca valoarea cantitatii de caldura depinde in mare masura de diferenta dintre tempera apei care intra si cea care iese din instalatie.
In aceste conditii, este necesara masurarea celor doua temperaturi cu cat mai mare precizie, deoarece chiar si o diferenta de 3 grade poate aduce modificari substantiale de pret. Fraudarea poate avea loc atat la nivelul asociatiei de proprietari, cat si la nivelul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET). Facand un calcul al valorii consumului mediu la o scara de bloc, pentru cazul in care apa intra in instalatie cu 11 grade, si comparand cu valoarea consumului pentru apa cu temperatura mai mare cu trei grade, observam ca numai de la o singura scara de bloc pot fi incasati aproximativ 561.600 lei intr-o singura luna.
Inmultind aceasta suma cu 4.600, care reprezinta numarul scarilor de bloc din oras, obtinem valoarea de 2,5 miliarde lei. Acestia sunt bani care pot fi incasati suplimentar intr-o luna de la populatia Iasului.
Intrebat de stadiul contorizarii si de existenta senzorilor pentru apa rece in punctele termice, Romeo Mistreanu, directorul Regiei, sustine ca toate cele 132 puncte termice sunt contorizate pentru tur si retur. "Contorizarea trebuia sa fie facuta inca din anul 1993, dar, nefiind bani, aceasta a fost realizata in etape, ramanand nefinalizata si pana acum. Din punctul meu de vedere, cetatenii trebuie sa isi monteze cat mai repede gigacalorimetre pentru a-si putea monta repartitoare de costuri, fapt care ar duce la o economie de minimum 30% a cheltuielilor facturilor"