„Valea Farmecelor" este parcul cu cele mai multe construcţii neautorizate. Acesta s-a transformat din zonă verde în cartier cu vile de lux. În parc au fost ridicate ilegal circa o sută de case.
„Construcţiile au început înainte de 2007, când au avut loc alunecări de teren. Oamenii au fost mutaţi pe strada Nuferilor din sectorul Botanica, însă o parte dintre ei au ocupat loturi neautorizate în parc", spune viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.
Anterior, Primăria a decis să le demoleze, dar proprietarii s-au adresat în instanţă. În cinci ani autorităţile locale au reuşit să obţină dreptul de a dărâma nouă case. Pentru că aproape o treime din proprietari nu au fost identificaţi, edilii nu pot întocmi procese-verbale în absenţa celor care au încălcat legea.
Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei degrevat din funcţie, a propus să fie trecute în proprietate publică municipală construcţiile abuzive ale căror proprietari nu au fost identificaţi. „Actul legislativ are multe lacune", a spus Vasile Olaru, şef-adjunct la Direcţia autorizare şi disciplină în construcţii.
Spălătorie în parc
În parcul de pe strada Dimo, din sectorul Râşcani, se construieşte o spălătorie şi un service auto, în pofida zecilor de proteste organizate de locatarii din zonă şi de ecologişti. Aceştia au sesizat Primăria, Centrul Anticorupţie şi Ministerul Mediului referitor la faptul că este distrus parcul. Într-un final, Primăria a dispus stoparea lucrărilor. Proprietarul a atacat însă decizia la Curtea de Apel şi a câştigat. Construcţia începe de la marginea drumului, trece peste acoperişul a patru garaje şi continuă în parc.
În mare parte a fost distrus şi Parcul Veteranilor, care se întinde pe o suprafaţă de 4,5 hectare, lângă Circ. Cu zece ani în urmă aici a apărut o benzinărie. Şi tot aici ar fi urmat să fie edificat stadio