Răvăşitul oilor marchează, în mod simbolic – cu brânză, pastramă, must şi spectacole populare –, încheierea anului pastoral. Această sărbătoare tradiţională este păstrată cu sfinţenie de păstorii din zona Bran-Moeciu, care celebrează momentul coborârii oilor de la munte.
Răvăşitul oilor marchează, în mod simbolic – cu brânză, pastramă, must şi spectacole populare –, încheierea anului pastoral. Această sărbătoare tradiţională este păstrată cu sfinţenie de păstorii din zona Bran-Moeciu, care celebrează momentul coborârii oilor de la munte. Platoul Inima Reginei a fost plin până la refuz – în zilele de 27 şi 28 septembrie – de localnici şi turişti sosiţi din toată ţara pentru a gusta şi, bineînţeles, a cumpăra bucate tradiţionale, pregătite de oierii din zonă.
ObiceiuriChiar dacă era destul de frig pentru sfârşitul lunii septembrie, iar fumul împrăştiat de vânt de sub tuciurile în care ciobanii fierbeau mămăliga devenea sufocant, turiştii stăteau la cozi interminabile pentru a gusta din preparatele gătite cu măiestrie de băciţe şi oieri. "Pornind de la evenimentele specifice calendarului pastoral, precum «Răvăşitul oilor», noi aducem în prim-plan tradiţia românească, oamenii şi legendele lor. După cum vedeţi, sunt foarte mulţi vizitatori. Sărbătoarea a ajuns la a 40-a ediţie, iar Festivalul brânzei şi pastramei la cea de-a patra ediţie. La standuri sunt peste 40 de producători de preparate tradiţionale, precum brânză sau pastramă", ne-a spus Maria Stoian, preşedinte de onoare ANTREC România.
Marfa bună bani adunăAm vorbit şi noi cu câţiva dintre oierii care îşi aduseseră produsele la festival. În vreme ce vizitatorii se înghesuiau ca să cumpere bunătăţi de la standul lui, Liviu Gonţea, oier din Şimon, ni s-a destăinuit: "Vin de patru ani la Festivalul brânzei şi pastramei. Avem o stână unde preparăm brânză, dar