Sunt cei din spatele unei prognoze meteo, care muncesc 24 de ore pentru a ne transmite la primele ore ale dimineţii starea vremii. Craiova este centrul de unde se transmite prognoza meteo pentru toată Oltenia. Pentru următoarele trei luni, meteorologii avertizează că vom avea precipitaţii chiar şi până la 70 l/metru pătrat.
„Cine eşti tu, meteorologule previzionist…, şi pe ce bază ne bucuri sau ne întristezi, stricându-ne sejurul la munte sau la mare, sfârşitul de săptămână sau, pur şi simplu, ziua de muncă prin mesajele tale prognostice repetate care nici măcar nu se adeveresc întotdeauna?!“. Aşa îşi începeau cu trei decenii în urmă Ecaterina Ion-Bordei şi Anca Mustăţea, două nume mari în meteorologia românească, prelegerea despre atât de contradictoria şi neînţeleasa, dar absolut necesara prognoză meteorologică. Serviciul Meteorologic Român a fost înfiinţat în iulie 1884, prin decizia Departamentului Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor.
În Oltenia, sunt 19 staţii meteorologice: patru staţii clasice (cu personal), trei staţii meteorologice autonome (fără personal) şi 12 staţii meteorologice automate (cu personal). Toate observaţiile şi măsurătorile efectuate la staţii se transmit la centrul regional de colectare din Craiova (în cazul nostru - n.r.), iar apoi la centrul naţional de colectare de la Bucureşti pentru a intra în fluxul naţional şi, mai departe, în cel internaţional.
Specialiştii de la Meteo Craiova
Pentru a face meteorologie este nevoie, în principal, de cunoştinţe temeinice de fizică, matematică şi de informatică, la care se adaugă multă pasiune. În centrul din Craiova, zece meteorologi, absolvenţi ai unor facultăţi cu profil real-matematică, fizică, studiază datele obţinute, iar apoi tot şirul de date numerice este transpus în vorbe. Stau înconjuraţi de hărţi, de monitoare care preiau date din satelit, de calcula