Ciorba tradiţională de miel este deja îngreunată din cauza găsimii şi nu mai are nevoie de smântână, care o îmbogăţeşte în calorii şi încetineşte procesul de digestie. Sursa: GULIVER
Borşul de miel este aproape indispensabil de Paşte, însă nu trebuie să supuneţi organismul la cazne, mai ales dacă a trecut printr-un regim de post. Există câteva secrete pentru o bună digestie, pe care medicii le explică.
Tarhon şi frunze de pătrunjel
Evitaţi pe cât posibil smântâna pentru că nu faceţi decât să încărcaţi cu calorii borşul care are deja multă grăsime. În plus, digestia va fi întârziată şi chiar împiedicată. Există şi câteva ingrediente care nu trebuie să lipsească atunci când preparaţi acest tip de mâncare. "De la ciorba de miel nu trebuie să lipsească tarhonul, care îi dă gust bun. În plus, când se consumă trebuie să aibă multe frunze de pătrunjel, care este bogat în antioxidanţi, vitamina C şi are efect diuretic. Un pumn de pătrunjel are vitamina C cât are o lămâie", explică prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Suferinzii de dislipidemie, boli cardiovasculare, hepato-renale, digestive, diabeticii, supraponderalii şi obezii ar trebui să evite borşul de miel. Totuşi, pentru a evita problemele, specialiştii recomandă capsule pentru vezică biliară lentă şi colesterol.
Cum se prepară
Iată o reţetă de borş de miel, recomandată de prof. dr. Gheorghe Menicinicopschi:
Ingrediente: cap şi oase de miel230 g zarzavat de ciorbă (pătrunjel, morcov, ţelină)TarhonLeuştean1 ceapă 500 ml borş 1 lingură oreaz100 ml smântână (opţional)1gălbenuş2 linguri uleisare
Mod de preparare
La ciorba de miel se folosesc în special părţile osoase: capul de miel, oasele pulpelor, pieptul, gâtul. Acestea se pun într-o oală de 5 litri cu 2 litri de apă r