de TUDOR CIRES GURMANDUL IN BUCATE Iunie. Vremea cand infloresc teii si poti numara stelele, tolanit in cerdac. Anotimp simfonic, natura-templu. Baudelaire⦠E vremea cand ne hotaram sa fugim de acasa. O raita prin paradisul week-end-urilor gurmande nu poate ocoli locul de la marginea padurii unde-i sta cel mai bine gratarului-heruvim. Duminica trecuta am gasit un colt de paradis: intre copaci si luciul de apa - o intindere de iarba pe care ne-am instalat tabara impreuna cu prietenii nostri: Mihai, Dora, Marius, Cristina, Mihnea si Raluca. Doua familii de artisti si colectionari, pentru care ceremonialul mesei la iarba verde a fost o opera de arta. Si aminte-mi aduc de "Dejunul pe iarba" al lui Manet⦠La inceput, gratarul pare o cantitate de fier ignobila.
Fixat pe trei picioare, umplut cu crengi uscate si carbuni, el poate deveni insa personajul principal al zilei. Am asezat mai intai pe gratarul incins carnea de porc taiata in felii groase de un deget, fezandata mai inainte intr-un bait de ulei, otet si mirodenii. La foc bun, carnea s-a prajit in jumatate de ora. Dora, Cristina si Raluca au avut grija ca friptura sa nu se arda, intorcand-o o singura data, atunci cand deasupra a inceput sa se albeasca. Am prajit in continuare pulpele de pui impanate cu usturoi si ardei, carnatii grosi si subtiri (intepati din loc in loc pentru a iesi zeama), apoi micii, dupa reteta clasica romaneasca. Cand a ramas loc pe gratar, am strecurat ciuperci, ardei, gogosari, ceapa uscata si felii de vanata. Dupa ce toate acestea au fost gata, am asezat, unul langa altul, pastravii proaspeti, stropiti cu putin ulei si sare.
Raluca si Cristina au grija gratarului, in vreme ce Mihai le priveste de dupa sevalet. Rusty, labradorul, e pus la grea incercareâ¦
ARTISTII. Fumul picant al gratarului l-a pus la grea incercare pe Rusty, labradorul Ralucai. Foarte civi