Povestea imobilului se împleteşte şi cu istoria familiei sale. După ce a luptat mai mulţi ani prin tribunale să-şi recupereze proprietatea, a transformat-o în restaurant. Dacă n-ar fi fost influenţa bunicului, care a fost medic, Gabriel Roşca ar fi urmat probabil istoria, marea sa pasiune. Viaţa însă l-a făcut să termine medicina, aşa că o jumătate din zi şi-o petrece consultând pacienţi la cabinetul de la o circă de pe Valea Bârgăului, iar cealaltă jumătate în restaurantul său, amenajat în celebra Casă Ion Zidaru. Practic, povestea acestei case se împleteşte şi cu istoria familiei sale, dar şi cu destinul personal.
Sufletul unei case
Dată afară din imobilul de 621 de metri pătraţi, în 1945, pentru a lăsa locul Comandamentului Sovietic, familia lui Gabriel Roşca a reuşit să o obţinută înapoi în 1988, dar să o stăpânească cu adevărat abia în 2004. Casa, ridicată prin 1500, cu o istorie zbuciumată care include tragedii, trădări, procese celebre, a ajuns pentru prima dată în proprietatea unui român în 1918, când a fost cumpărată de străbunicul lui Octavian Roşca, Dumitru Buduşan. „Era pentru prima dată când un român reuşea să cumpere o proprietate în Centrul Istoric al Bistriţei”, explică doctorul Roşca. Casa din care a fost dată afară mama sa, Puşa, pe când era doar o copilă de 10 ani, alături de cele două surori şi de părinţii lor, a rămas pentru întreaga familie, şi îndeosebi pentru Octavian, unul dintre cei doi moştenitori, un ţel pentru care merită să lupţi o viaţă. „ Am luptat pentru casă din 1991 şi am obţinut prima sentinţă favorabilă în 1994, pentru ca în 1998 să devină definitivă, doar că lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că am fost obligaţi să plătim despăgubiri de miliarde celor care ocupau casa, o societate de turism, privatizată prin Mebo ”, rememorează acum doctorul. De aici încolo, din buzunarul familiei sale care trebu