Situatia de la Lafarge-SUT continua sa ramina incendiara. In urma cu doua zile, sindicalistii au inregistrat oficial, la Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS), conflictul care a bulversat activitatea din firma amintita. Demararea etapelor conflictului de munca s-a datorat faptului ca factorii de decizie din cadrul firmei Lafarge-SUT nu au dat raspunsuri ferme la solicitarile adresate de sindicalisti inca de la inceputul acestei saptamini. "Am inaintat Consiliului de Adminstratie doua variante in ceea ce priveste rezolvarea situatiei celor 143 de angajati care au fost disponibilizati" a precizat Vasile Stancu, liderul de sindicat din Lafarge-SUT.
In prima varianta, sindicalistii au solicitat ca, incepind cu 1 august, toti salariatii disponibilizati sa beneficieze de reglementarile OG 98/1999 - prin care acestora li se puteau acorda salarii compensatorii de la bugetul de stat. Incepind cu aceeasi data, s-a cerut ca angajatii disponibilizati sa fie la dispozitia firmei si sa fie platiti cu 75 % din salariu pina la definitivarea dosarelor de concediere colectiva conform cu OG 98/1999.
In cea de-a doua varianta, cind Lafarge-SUT nu va obtine aprobarea pentru aplicarea OG 98/1999 si avind in vedere ca sindicalistilor nu li s-au prezentat clauzele privind protectia lor sociala prin contractul de vinzare-cumparare intre firma si FPS, s-a solicitat: mentinerea la lucru a tuturor salariatilor din Lafarge-SUT pe o perioada de 2 ani si acordarea salariilor compensatorii de catre Lafarge-Romcim Bucuresti celor care au fost si vor fi disponibilizati. Prima intrevedere pentru concilierea partilor aflate in conflict se va derula marti, 17 august, la DMPS Iasi.
Ovidiu MARDARE
Situatia de la Lafarge-SUT continua sa ramina incendiara. In urma cu doua zile, sindicalistii au inregistrat oficial, la Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS)