Faceţi selecţii şi mulţumiţi-vă doar cu prăjitura preferată. Pe seară, bazaţi-vă doar pe fructele proaspete de sezon sau pe cele uscate. Sursa: Hepta
Cozonacii, negresele, plăcintele, cornuleţele cu rahat şi nucă, prăjiturile Albă-ca-Zăpada, nucile umplute şi checul sunt dulciuri care se regăsesc la masa de Crăciun a românilor, chiar dacă multe dintre ele nu sunt tradiţionale. O astfel de prăjitură poate echivala la numărul de calorii cu un hamburger.
„Prăjiturile pe care le regăsim la masa de Crăciun conţin unt, ouă, ulei, cantităţi mari de zahăr, ciocolată, de aici şi numărul mare de calorii”, spune medicul nutriţionist Corina Zugravu, lector la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.
O felie de cozonac, dimineaţa
Nutriţioniştii nu vă contraindică astfel de produse, mai ales dacă sunteţi perfect sănătoşi şi nu aveţi probleme de greutate, dar ca să nu vă treziţi cu mult mai durdulii după Sărbătorile de Iarnă, vă recomandă să fiţi ponderaţi.
„O felie de cozonac cu nucă va însoţi micul dejun, două-trei cornuleţe vor «acompania » masa de prânz, iar pe seară ar fi bine să vă mulţumiţi doar cu un fruct: o protocală, o mandarină, un kiwi”, spune medicul Corina Zugravu. Dacă la masă sunt multe sortimente de dulciuri, faceţi selecţii şi alegeţi doar ce vă place în mod deosebit.
Poftele se educă
Cei care vor da zăpada afară din curte, vor alerga la cumpărături, vor frământa cozonacii, mai pot adăuga câteva calorii. În schimb, cei care se mulţumesc doar să împodobească bradul ar fi bine să mai taie din porţia de mâncare, dacă de la dulciuri nu se pot abţine.
„Pofta e ceva care poate fi educat. Puteţi să apelaţi la câteva trucuri prin care să fentaţi pofta infinită de dulce. Dacă vă obişnuiţi să mâncaţi puţin din ce vă place nu vă veţi mai gândi să consumaţi în ca