SANATATEA COPILULUI Mos Nicolae va bate in curand cu nuielusa la usile noastre. Ne aduce aminte ca intram in perioada in care fiecare dintre noi suntem copii, simtim nevoia sa daruim, dar in acelasi timp sa primim. Perioada in care se activeaza nevoia "de a fi impreuna", nevoia de a ne bucura alaturi de cei dragi. Dar oare ce se ascunde in ciorapelul Mosului? Ce este bine sa le daruim copiilor nostri? Ce semnificatie au darurile si nuielusa Mosului? Psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie ne ajuta sa gasim cadourile potrivite pentru cei mici si ne dezvaluie cum sa profitam de rolul educativ al acestei sarbatori.
Dulciuri si nuielusa
Se spune ca de Mos Nicolae nu obiectele sunt cele care primeaza, ci pachetelele cu dulciuri: ciocolata, bomboane, caramele, figurine din zahar. "Nu intamplator se obisnuieste acest lucru. Dulciurile semnifica dragostea, afectiunea, iar daruirea pachetelului cu tot felul de bunatati genereaza automat in subconstientul copilului o stare de confort, de siguranta", este de parere psihologul Stefania D. Nita. Dincolo de a spune "te iubesc", parintele ii ofera afectiunea sa prin gestul in sine de a-i darui dulciuri. De preferat ar fi insa ca Mos Nicolae sa asocieze dulciurile cu nuielusa, pentru ca este o forma indirecta, dar ferma de a-i arata copilului ca ambele lucruri sunt posibile: si afectiunea, si autoritatea. Copilul isi da seama ca, daca este cuminte, daca face treburile pe care le are de facut, atunci parintii il rasplatesc.
Nu este bine sa primeasca doar dulciuri sau doar nuielusa. Indiferent de varsta pe care o are, copilul va intelege ca, daca primeste doar nuielusa, nu merita nimic din partea mamei, nici macar o caramea. Se va simti vinovat, respins. In gestul de a-i oferi numai nuielusa va resimti o atitudine dura din partea parintilor. Or, pentru ca simbolul pedepsei s