Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Plante fără moarte: după sute de ani de stat sub gheaţă îşi continuă ciclul de viaţă

Publicat in Adevarul, marți 28 mai 2013 ·

Cercetătorii au găsit în Canada plante îngheţate vreme de patru secole, dar care acum cresc ca şi cum gheaţa şi frigul n-ar fi existat pentru ele.

În zona arctică a Canadei, un grup de cercetători de la Universitatea din Alberta au descoperit o categorie de plante care a rezistat foarte bine la frigul extrem din acea zonă. Plantele au fost localizate în zona gheţarului Teardrop şi experţii au estimat că au fost sub gheaţă timp de aproximativ 400 de ani, scrie The Verge.

Aceste plante sunt cunoscute sub numele de briofite (în limbaj popular: muşchi) şi rezistenţa la îngheţ este dată de faptul că nu au vase conducătoare în care apa ar putea îngheţa. Cercetătorii le-au descoperit pe măsură ce gheţarul a început să se topească şi au observat un strat verde pe marginea acestuia.

Plantele aşa cum le-au descoperit oamenii de ştiinţă erau în plin proces de creştere şi gheţarul le păstrase nealterată structura. Se presupunea că briofitele pot să supravieţuiască în zonele cu temperaturi scăzute, după cum se întâlnesc în zonele arctice, dar supravieţuirea sub un gheţar nu era prevăzută de biologi.

„Când ne-am uitat la aceste plante în detaliu şi le-am adus în laborator, am observat că unele tulpini au început deja regenerarea“, a declarat Catherine La Farge, liderul studiului. „Este o lume întreagă sub gheţari care va trebui studiată. Gheţarii dispar destul de repede, vor expune în curând toată această vegetaţie şi acest fapt va avea un mare impact“, a completat La Farge.

Vrem să discutăm cu voi. „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Circulaţie restricţionată pe Autostrada Soarelui din cauza unui accident în care au fost implicate trei maşini

Adevarul acum 11 minute
Circulaţia este restricţionată sâmbătă dinineaţă pe Autostrada Soarelui din cauza unui accident în care au fost implicate trei maşini, o persoană fiind rănită uşor. Pe drumul spre litoral deja este aglomeraţie şi se circulă în coloană.

Kimberly Guilfoyle, iubita lui Donald Trump Jr, a fost testată pozitiv cu COVID-19 - presă

Adevarul acum 11 minute
Kimberly Guilfoyle, iubita lui Donald Trump Jr, fiul cel mare al preşedintelui american, a fost testată pozitiv cu COVID-19, informează New York Times.

SUA: Peste 57.000 de noi infectari cu coronavirus, in 24 de ore. Numar record de la inceputul pandemiei

Ziare.com acum 24 minute
Statele Unite au inregistrat 57.683 de noi cazuri de Covid-19 in ultimele 24 de ore, potrivit unui bilant anuntat de Universitatea Johns Hopkins joi, la ora locala 20.30, un nivel record de la inceputul pandemiei. Astfel, numarul de cazuri, in SUA,

Prognoza meteo, 4 iulie 2020. O zi cu vreme caniculară. Care vor fi maximele termice

Libertatea acum 44 minute
Sâmbătă, 4 iulie, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat în sud și sud-est. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

4 iulie, Ziua Americii. Cum se sărbătorește anul acesta Ziua Independenței, în contextul COVID-19 și al mișcării Black Lives Matter

Libertatea acum 7 ore
Astăzi, 4 iulie 2020, americanii sărbătoresc Ziua Americii, adică 244 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, dar celebrarea va fi diferită față de alți ani, a notat BBC.

Raed Arafat: Dacă nu sunt respectate regulile de bază, situația poate scapă de sub control. Suntem pe un trend crescător

Libertatea acum 9 ore
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut un nou apel către populație să respecte regulile pandemiei de coronavirus, chiar dacă CCR a declarat neconstituţionale starea de carantină şi internarea obligatorie.

ANUNȚ. Nelu Tătaru: A fost creat un grup de lucru care va pune în concordanță criteriile CCR privind carantina: Activităţile de izolare la domiciliu şi de internare sunt limitate

Gandul acum 9 ore
Ministrul Sămătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri seara, că a fost creat un grup de lucru care va pune în concordanță criteriile CCR privind carantinarea și izolarea. De asemenea, ministrul a spus că se așteaptă ca numărul de cazuri să crească. M

Spaţii de cazare închise la o fermă de sparanghel din Austria, unde lucrau români

Libertatea acum 9 ore
Autorităţile austriece au închis spaţiile de cazare de la ferma de sparanghel vizată de sesizările Ambasadei României la Viena, ca urmare a neîndeplinirii standardelor şi a condiţiilor de igienă în care locuiau muncitori români, informează, vineri,

Orban: Dacă astăzi ar trebui să iau decizia pentru mâine, aş propune prelungirea stării de alertă

HotNews acum 8 ore
Premierul Ludovic Orban afirmă că dată fiind creșterea numărului de cazuri d einfectare ar decide prelungirea stării de alertă dacă ar trebui ca astăzi să ia această hotărâre pentru mâine. "După numărul de cazuri din ultimele zile, dacă astăzi ar tr

Tânăr din Iași dat dispărut de familie a fost găsit spânzurat într-o pădure

Libertatea acum 8 ore
Robert Ştefan Cepăreanu, un tânăr de 24 de ani, care lucra ca însoțitor de bord la o companie aeriană, a fost dat dispărut, joi, de către mama lui. Femeia a alertat poliția după ce fiul ei a plecat de acasă și nu a mai revenit.

Vremea

București
acum

24°
sâm.

23°/32°
dum.

21°/31°
lun.

22°/32°
mar.

19°/32°
Iasi
acum

22°
sâm.

21°/27°
dum.

19°/28°
lun.

18°/31°
mar.

17°/26°
Constanta
acum

23°
sâm.

23°/29°
dum.

22°/30°
lun.

24°/28°
mar.

21°/30°
Cluj-Napoca
acum

20°
sâm.

18°/23°
dum.

17°/26°
lun.

18°/27°
mar.

14°/22°
Timisoara
acum

20°
sâm.

20°/26°
dum.

17°/27°
lun.

18°/27°
mar.

16°/23°

Editoriale