Septembrie este luna în care saşii transilvăneni îşi dau întâlnire în cadrul unui eveniment menit să marcheze păstrarea obiceiurilor şi datinilor strămoşeşti. Pentru acest an, locaţia aleasă a fost Sighişoara, locul unde sâmbătă, 21 septembrie, saşii din Transilvania şi-au dat întâlnire, evenimentul ajungând în acest an la ediţia a XXIII-a.
Paradă şi concerte corale
Programul ediţiei din acest an a cuprins dezbateri, expoziţii, muzică şi dans, toate în spiritul săsesc, cel care continuă să dăinuie în Cetatea Sighişoarei. Sărbătoarea saşilor a fost deschisă de tradiţionala slujbă religioasă la Biserica Mănăstirii din Cetatea Sighişoarei urmată de tradiţionala paradă. Programul a continuat în Piaţa Cetăţii cu dansuri tradiţionale săseşti, protagonişti fiind repezentanţii saşilor din Sighişoara, Mediaş,Sibiu,Braşov, Reghin, la care s-au adăugat elevii Colegiului Naţional “Al. Papiu Ilarian” conduşi de profesoara Helmine Pop.
Sărbătoarea saşilor de la Sighişoara a fost completată cu un concert coral la Biserica Mănăstirii, de concertul coral “Voi cânta şi voi lăuda pe Domnul” la Biserica din Deal, expoziţii şi lansări de carte, precum şi decernarea Medaliei “Honterus”.
Iubire către tradiţia veche
Printre cei care au onorat cu prezenţa s-au numărat şi saşii din Reghin, prezenţi la Sighişoara cu o delegaţie formată din peste 40 de persoane. “Anual, de 23 de ani se ţine această manifestare culturală, intitulată “Întâlnirea saşilor”, care se ţine în diferite locuri. De obicei se ţine la Biertan, unde a fost locaşul preoţilor care pe vremea comunistă au avut acea reşedinţă la Biertan. La solicitarea organizaţiilor care fac parte din Forumul Germanilor din Transilvania se poate cere şi alte locaţii de desfăşurare a acestui eveniment. Aşa a fost Mediaşul, Bistriţa care au cerut organizarea acestei sărbători, de asemenea Sibiul, Braşovul, poate urmă