Revelion cu datini romanesti
Destui romani, cu sau fara dare de mana, isi adancesc, in aceste zile, dioptriile, cu studiul ofertelor de Revelion. Sperantele trecute-n carca anului viitor nu-s diferite, cantitativ si calitativ, de cele de anul trecut, de-acum o suta de ani si de peste o suta de ani. Pesimistii spun ca va fi mai rau, moderat-optimistii spun ca mai rau de-atat nu se poate, desi oricand se mai poate.
Dar, adevaratul farmec al anului viitor sade tocmai in faptul ca e viitor.
Oricine rasfoieste prospectele firmelor de prestari revelioane constata ca Marea si Muntele raman patronii absoluti ai acestui gen de petreceri. Marea si Muntele ni se ofera la tarife avantajoase, cu un bun simt pe care doar Marea si Muntele il pot avea.
In afara tarifelor vehiculate, sare-n ochi importanta acordata folclorului, pretul care se pune pe traditiile noastre populare. In mai toate ofertele agentiilor de prestari revelioane, obiceiurile din popor cunosc o meritata cinstire, gata de-a fi imprastiate petrecaretilor, intre tigai cu friptane si tangouri cu valente digestive.
Suna bine formula "obiceiuri populare", dar care-or fi ele? Am motive de-ngrijorare, fiindca daca - Doamne fereste! - in fata chefliilor de Revelion va aparea un ansamblu care sa scuipe de-a dreptul pe covorul persan, sa subtilizeze portofelele din paltoane, apoi sa-i incinga, intr-o batuta moldoveneasca, pe invitati?
Daca bine ne gandim, mai populare obiceiuri ca astea, altele in Romania nu-s.
Ce tot umblam cu fosile de obiceiuri alde "Cerbul de la Aninoasa" ori "Fetele de la Capalna"? Sa recunoastem ca mult mai virile sunt datini precum "Cutitarii din Motca", "Parasutele din Paroseni" ori "Violatorii din Glodenii Gandului".
Revelion cu datini romanesti
Destui romani, cu sau fara dare de mana, isi adancesc