Ministerul Sănătăţii a lansat, pe 31 iulie 2013, în dezbatere publică cele mai importante proiecte de acte normative care vizeaza reforma in sanatate. Este vorba despre proiectul de lege privind salarizarea personalului medical, şi proiectul de lege privind răspunderea civilă (malpraxis).
De asemenea, vor fi lansate în dezbatere publică principiile pe care se va baza pachetul de servicii medicale de bază şi proiectul de modificare a statutului spitalelor.
Proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop creşterea veniturilor medicilor şi stoparea exodului medicilor. Proiectul pleacă de la principiul că într-o unitate sanitară singurii care aduc venituri în urma serviciilor realizate sunt medicii.
Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege.
Proiectul de lege care prevede modificarea statutului spitalelor dă posibiltatea acestor unităţi să devină instituţii autonome, cu mai multă flexibilitate în asigurarea unui management eficient, astfel încât spitalele să devină competitive, iar medicii să fie plătiţi după performanţă.
Conform proiectului pilot, spitalele se vor împărţi în două categorii, unele de interes naţional (spitalele regionale de urgenţă, spitalele judeţene de urgenţă şi institutele) şi spitalele de interes local (spitalele municipale şi cele orăşeneşti).
Vor fi alese 12 unităţi medicale pentru implementarea proictului pilot, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prin HG.
Proiectul va ramane in dezbatere publică în urmatoarele 30 de zile, timp în care Ministerul Sanatatii asteaptă propuneri din partea tuturor celor interesati pentru a-l putea completa si îmbunătăti.
Pe parcursul lunii, coordonatorul proiectului, S