Dominique Strauss-Kahn a demisionat ieri din postul de director general al FMI şi s-a angajat să nu plece din New York. A apărut un nou martor în afacerea de la Sofitel şi un procuror cu legături ciudate.
Astăzi, justiţia americană va decide dacă DSK, în prezent închis, va fi inculpat, el fiind vizat de şapte capete de acuzare, între care tentativă de viol şi sechestrare. Între timp, avocaţii celor două părţi ar putea ajunge la un acord pentru a evita un proces contra lui Dominique Strauss-Kahn, considerat ca potenţial candidat al Partidului Socialist francez la prezidenţialele din 2012, înaintea acestei afaceri.
Într-o scrisoare trimisă FMI din închisoarea Rikers Island din New York, DSK şi-a anunţat demisia precizând că vrea „să îşi consacre energia şi timpul pentru a-şi demonstra nevinovăţia". El s-a angajat să plătească o cauţiune de un milion de dolari, să rămână 24 de ore din 24 într-o reşedinţă din Manhattan sub supraveghere electronică şi să se prezinte de câte ori este chemat în justiţie.
Marele Juriu, care cuprinde între 16 şi 23 juraţi, oameni obişnuiţi, s-a reunit în secret şi fără judecător pentru a asculta dovezile acuzării şi a decide dacă Strauss-Kahn va fi inculpat. Dacă nu va fi cazul, el va ieşi liber din tribunal, beneficiind de neurmărire penală. Dacă va fi inculpat, fostul director al Fondului urmează să decidă cum va pleda. Dacă va pleda nevinovat, aşa cum a fost linia sa de până acum, va avea loc un proces, posibil în următoarele luni. În cazul în care îşi schimbă decizia şi pledează vinovat, pedeapsa va fi negociată între acuzare şi apărare. În aceeaşi zi, camerista hotelului Sofitel din Manhattan, de origine guineză, care l-a acuzat de crime sexuale, a depus mărturie în faţa juraţilor. La un post de televiziune, avocatul ei a încercat să demonteze în avans teoria unei relaţii sexuale consimţite între DSK şi