Vitaminele din ardeiul roşu, portocale şi pătrunjel, dar şi probioticele din iaurturi sunt soluţii ideale pentru întărirea sistemului imunitar. Sursa: Arhiva EvZ
Mâncaţi zilnic 200 de miligrame de vitamina C, pe care o puteţi lua dintr-un ardei roşu, două portocale sau un grepfrut, plus 100 de grame de pătrunjel, recomandă nutriţioniştii.
Zece miligrame de zinc, mineral conţinut în seminţe de dovleac, pâine sau cereale integrale, şi 800 de micrograme de vitamina A, ce se găseşte mai ales în morcovi, ficat sau ou, ar trebui să întregească dieta care întăreşte sistemul imunitar. La toate astea adăugaţi iaurturile probiotice.
Intestinul subţire, baza imunităţii
Circa 70% din sistemul imunitar se află la nivel gastro-intestinal, motiv pentru care alimentaţia este esenţială pentru a-l îmbunătăţi şi a-l face mai rezistent la infecţiile din timpul iernii.
Stresul, abuzul de ţigări sau alcool nu fac decât să afecteze şi mai mult flora intestinală, slăbind astfel sistemul imunitar. De aceea apar obezitatea, bolile cardiovasculare şi chiar cancerul. „Celula imunitară a corpului se află în intestinul subţire, care recunoaşte bacteriile patogene şi pe cele benefice organismului, creând echilibrul necesar între ele.
Dacă există dezechilibre, apar alergii alimentare şi stări de disconfort”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie şi nutriţionist.
Vaccinul din iaurturi
Specialiştii în nutriţie recomandă consumul de iaurt care conţine L Casei Imunitas, pentru că ajută organismul să reacţioneze împotriva pericolelor din sezonul rece. Acest aliment conţine bacterii care întăresc sistemul imunitar, numite probiotice.
„Datorită tulpinii probiotice din iaurt, alimentul acţionează ca un vaccin împotriva microbilor, deşi iarna nu reuşim să mai