In ultimul timp se tot vorbeste, la nivelul Guvernului si a Fondului Proprietatii de Stat, despre accelerarea procesului de privatizare. Dupa programul initiat in luna ianuarie a.c., ar fi trebuit ca procesul sa se fi incheiat la mijlocul anului. Evident, nu a fost asa. La Iasi, de exemplu, privatizarea unor societati comerciale este intarziata foarte mult de dezinteresul investitorilor pentru zona Moldovei, in general, si de lipsa facilitatilor oferite posibililor cumparatori.
Dosarul de privatizare este in formula finala
In cadrul SC Vitalef SA, intocmirea documentatiei in vederea privatizarii s-a realizat destul de incet. Abia acum se afla in formula de finalizare dosarul Vitalef cu oferta FPS, pentru potentialii investitori. "Au existat mai multe probleme, de-a lungul timpului, in ceea ce priveste finalizarea dosarului de privatizare a firmei noastre. Cea mai cunoscuta este aceea a refuzului aprobarii avizului de mediu, situatie datorata unor neintelegeri. Dar nu aceasta este problema reala, ci faptul ca societatea Vitalef are un profil de activitate ce nu prea o face cautata pe piata", ne-a declarat Eugen Benea, managerul SC Vitalef SA Iasi.
"Oportunistii au plecat asa cum au venit"
De remarcat este si faptul ca in ultimii doi ani au venit la unitatea din Iasi mai multi posibili investitori interesati de cumpararea pachetului majoritar de actiuni de la FPS care totalizeaza peste 90% din actiunile firmei. Cei mai multi au plecat nemultumiti de conditiile impuse de FPS si de faptul ca nu se acorda facilitati fiscale pentru activitatile pe care ar urma sa le desfasoare. "Cei care au venit sa cumpere actiuni la Vitalef erau mai degraba interesati de afaceri de scurta durata, or, profilul de activitate nu permite obtinerea rapida a unui profit. De aceea, exista riscul ca in momentul in care ar fi vanduta soci