Creşterea animalelor reprezintă ocupaţia de bază a multor locuitori ai Văii Gurghiului, tradiţie moştenită de la părinţi şi dusă mai departe cu toate dificultăţile prezentului. Este şi cazul lui Vasile Cioloca, din Gurghiu, crescători de vaci şi oi, care alături de familie se îngrijeşte de munca câmpului şi creşterea animalelor, reuşind să-şi întreţină traiul graţie muncii depuse.
“Se poate trăi din munca pe care o fac”
“Dragostea pentru animale şi pentru muncă am moştenit-o de la tatăl meu, el fiind cioban de la 12 ani. Am început cu ajutorul venit de la părinţi , apoi pe parcurs am mers pe cont propriu. Am început cu creşterea oilor, cu aproximativ 100 de oi în prima fază , la fel ca tatăl meu, fără sprijinul lui nu puteam face nimic. Nu pot spune că sunt sută la sută mulţumit cu munca care o fac, dar nu pot spune nici că sunt nemulţumit, se poate trăi din munca pe care o fac”, a declarat Vasile Cioloca, crescător de animale din Gurghiu.
10-15 kilograme de caş pe zi
Zestrea familiei Cioloca numără în prezent 23 de hectare, din care în concesiune vreo 6 hectare, 30 de oi şi 11 vaci, greutăţile cu furajele forţându-i să-şi vândă o parte din animale.
“În toamnă am vândut o parte din animale din cauza furajelor, în prezent mai am 30 de oi şi 11 vaci. Mărirea efectivului de animale o voi face în funcţie de furaje, altfel nu putem să ne scoatem cheltuielile din cauza costurilor ridicate, furajele sunt foarte scumpe, în special în 2012 şi 2013 când nu s-au prea găsit. În ce priveşte subvenţiile, ele sunt binevenite. Degeaba tot spunem că nu vin la timp, e bine că ele totuşi vin. Producţia obţinută de pe seama animalelor este reprezentată de produsle lactate care le vindem la Reghin şi Ibăneşti, plus că mai avem şi câţiva abonaţi în sat unde mai dăm marfa. Facem telemea, caş, produse care le vindem în special în pieţe. Exact nu aş putea estima